Lions motto: För samhällsansvar och livskvalitet
Lions valspråk: We serve - vi hjälper
Hem
Om Lions
LC Råås historia
Aktiviteter
Vi har hjälpt
Länkar
Styrelsen
Kontakter
Bildgalleri
För medlemmar
Möten
När:
1:a torsdagen i månaden kl. 18.30
Var:
Råå Wärdshus
Lions ledord: TRÄFFAS, TRIVAS, TJÄNA

Birger Sjögbergs Minnessten i Ramlösa skänkt av Lions Club Råå
 

Vår Lions medlem Sigge Enhammer var ansvarig för kulturen  i Lions styrelse under många år och det var han som stod för detta arrangemang. Det var en fin ceremoni i Ramlösa parken den 15 maj 1982

Birger Sjöberg-kännaren Lars Helge Tunving från Lund var inbjuden och berättade om författarens liv och verksamhet med betoning på hans år i Helsingborg och Sigge höll tal för Lions och informerade om hur det hela kom till. Råå kyrkokör höll en liten konsert ledd av musikdirektör Gunilla Persson och solist var den duktige bassångaren Karl Bertil Jönsson. Vi sjöng en rad vackra vårsånger. Det hela avslutades med förtäring på Brunnshotellets veranda - kaffe och kakor. Det  var en vacker solig lördagseftermiddag och  det rådde fin stämning bland publiken.

Att det hela blev till berodde på att några lionmedlemmar, som bodde i Ramlösa, klagat för Sigge att det aldrig var några aktiviteter från Lions sida i just Ramlösa. 

Stenen beställdes hos Råå stenhuggeri.

Biografi

Sjöberg föddes 1885 i Vänersborg. I skolan gick det inte så bra för Birger; han fick C i flit och D i uppförande. Trots detta lyckades han få plats som lärling hos en K A Vikners fotografiateljé 1899–1900, men utan lön. År 1900 lämnade han Vänersborg och begav sig till Stockholm. Där arbetade Sjöberg som guldsmedslärling, och sedan som bodbiträde. Han stannade dock inte länge, utan återvände redan 1901 till Vänersborg, där han i maj 1903 fick plats som bodbiträde i Georg Nyströms jern-, färg- och tapetaffär.

År 1906 återvände han till Stockholm. Hans bror Gösta hade fått plats på Stockholms Dagblad och bjöd föräldrarna och bröderna att bo med honom. Så småningom fick Birger också anställning som journalist på tidningen genom förmedling av en av broderns vänner, John Gustaf Christensén. I Stockholms Dagblad publicerade han sina första dikter om Frida.

Birger fick sedan jobb på Helsingborgs-Posten. Den ägdes av Christensén, som bad de båda bröderna att följa med till Skåne. I Skåne hade Sjöberg inte lika stor framgång med sina dikter, och tids nog minskades hans tillfällen att publicera sig då han blev redaktionssekreterare. Hans dikter och visor framfördes nu mera i privata sällskap. Sedan båda föräldrarna dött (med fem års mellanrum) flyttade Birger år 1918 till Ramlösa, och 1921 skaffade han Villa Daghill, som skulle bli hans hem resten av livet.

1922 utkom hans debut, Fridas bok. En kort tid turnerade han och framträdde, men hans scenskräck satte snart stopp för detta. 1924 kom hans roman-debut, Kvartetten som sprängdes, som blev en stor succé. Sjöbergs ångest och rädsla fick i stället sitt uttryck i Kriser och kransar som fick ett sämre mottagande. I slutet av april 1929 tilldelades han De Nios pris, men låg då redan medvetslös och nåddes inte av budet. Han avled av dubbelsidig  lunginflammation på Växjö Stadshotell.

Sjöberg efterlämnade mängder med utkast till dikter som publicerades postumt, bl.a. i Fridas andra bok 1929.

Birger Sjöberg ligger begravd på Donationskyrkogården i Helsingborg. Gravstenen blev tyvärr vandaliserad kring nyår 2007/2008 och skadorna var så omfattande att den fick ersättas med en nytillverkad kopia.

 

© 2020 Lions Club Råå · e-post: