Lions motto: För samhällsansvar och livskvalitet
Lions valspråk: We serve - vi hjälper
Hem
Om Lions
LC Råås historia
Aktiviteter
Vi har hjälpt
Länkar
Styrelsen
Kontakter
Bildgalleri
För medlemmar
Möten
När:
1:a torsdagen i månaden kl. 18.30
Var:
Råå Wärdshus
Lions ledord: TRÄFFAS, TRIVAS, TJÄNA


Lions Ungdomsprojekt mot droger
 

Lions Club Råå har sedan 1985 drivit ett projekt mot användande av droger, riktat till
sjätteklass ungdomarna i skolorna i vårt närområde, d.v.s. Råå Södra skola, Högastensskolan, Raus Planterings skola, Ättekulla skolan. Sjätte klass eller vid c:a 13 års ålder är valt, för att vi tror att det är en lämplig ålder att försöka hindra eller åtminstone skjuta upp en drogdebut genom att skapa ett grupptryck i klassen mot användande av droger.

Det hela går till så att vår eldsjäl Bernt Mattsson, Lionsmedlem och själv lärare, föreläser i klasserna om farorna med alkohol, tobak och narkotika. Lions Club Råå sluter sedan ett ”kontrakt” med klassen med innebörden att om klassen förblir drogfri under året, så får klassen numera 5000-6000 kr som bidrag till en skolresa. Klassen får själv bevaka varandra och genom grupptryck så vill naturligtvis ingen klasskompis sabba bidraget till klassresan.

Mycket sällen så har det misslyckats för någon klass och Lions Club Råå hoppas och tror att vi genom denna verksamhet, som under åren omfattat c:a 120 klasser, har hindrat eller skjutit upp drogdebuten för väldigt många ungdomar.

Lions Club Råå är stolta över att genom detta projekt ha förhindrat onödig ohälsa, och alla andra faror som bruket av droger kan leda till. Vi har också sparat både den enskildes lidande och stora summor av samhällets drogrelaterade kostnader.

Bernt Mattsson har tilldelats Lions Melvin Jones Fellowship utmärkelse för sin mångåriga insats mot droger. Denna utmärkelse är den högsta formen av erkännande och förkroppsligar humanitära idéer som överensstämmer med karaktären och syftet med Lions. Mottagaren av utmärkelsen blir en modell för exemplarisk service till hans klubb och gemenskap som den tjänar.

© 2014 Lions Club Råå · e-post: